Suseł morgowy

Pochodzi on z rodziny wiewiórkowatych. Masa jego ciała wynosi około 300 gram. Osiaga wielkość szczura, lecz wygląda jak miniaturka świstaka. Jego grzbiet jest barwy od brazowoszarej po czerwonoszarą z niewyraźnymi rozmytymi plamami. . barwa brzuch od szarobiałej do piaskowej. Często staje słupka a uciekając unosi ogon. Oczy duże i ciemne uszy natomiast małe i prawie całkowicie ukryte w sierści. Poszczególne osobniki porozumiewają się za pomocą mruczących i wibrujących dźwięków. W razie niebezpieczeństwa bardzo szybko znikają w wykopanych przez siebie norach. Występuje w europie środkowej sięga na północ Austrii i Czech. W Polsce występuje nielicznie. Związany jest ze strefa ciepłych muraw o charakterze stepowym, a także porośniętych niska trawa łąk i pastwisk. Tylko lokalni na średnich wysokościach, w górach na nasłonecznionych stokach, woli jednak obszary równinne. Unika terenów o zbyt wysokiej i zwartej roślinności, lecz tez nie powinna ona być zbyt rzadka. Wrogami susła Sa między innymi orzeł, oraz inne ptaki drapieżne oraz gronostaj i tchórz stepowy.