Sowy i lisy

Sowa śnieżna ma białe upierzenie z brązowymi znakami. Dzięki kilkuwarstwowemu układowi piór doskonale znosi niskie temperatury. Oprócz tego, pióra położone na zewnątrz pokryte są wodoodporną substancją natłuszczającą. W przeciwieństwu do innych członków rodziny sów, sowa śnieżna poluje w dzień. Ma bardzo dobry wzrok dzięki któremu potrafi dostrzec zwierzęta ukrywające się w śniegu. Kiedy dojrzy już ofiarę, najczęściej zająca polarnego lub leminga, bezszelestnie rzuca się na niego z góry. Ucieczka jest niemożliwa. Lis polarny jest nieco mniejszy niż jego kuzyni z cieplejszych stron. Jego futro latem ma kolor brązowy lub szary, zaś zimą nieskazitelnie biały lub czasem biały z odcieniami błękitnego. Łapy lisa polarnego pokryte są gęstym futrem, dzięki czemu może bez trudu wspinać się po lodzie. Potrafi także pływać. Lisy polarne są mięsożerne i doskonale polują, najchętniej na lemingi czyli niewielkie gryzonie charakterystycznie dla bieguna północnego. Wyjadają także ptasie jaja. Nie gardzą równiach padłymi zwierzętami morskimi wyrzuconymi przez fale na brzeg.