Pingwiny

Prawie wszystkie pingwiny zamieszkują tereny wzgórz brzegów regionów polarnych. Jedynie cztery gatunki żyją na obszarach tropikalnych. Chociaż pingwiny są ptakami to nie potrafią latać za to są mistrzami w pływaniu, skrzydeł używają jako płetw a ich gęste upierzenie chroni je przed zimnem lodowatej wody. Pingwin Adeli jest wyjątkowo zwinnym ptakiem. Wyskakuje z wody z szeroko rozpostartymi skrzydłami. Uwielbia ślizgać się po lodzie na własnym brzuchu oraz budować gniazda z kamieni, które samiec zbiera i ofiaruje samicy jako prezent zaręczynowy. Pingwin cesarski, największy z pośród pingwinów, może osiągnąć wysokość jednego metra i wagę 30 kilogramów. Jest wyśmienitym pływakiem. Pod wodą potrafi poruszać się z prędkością dziesięciu kilometrów na godzinę i nie wynurzając się przez piętnaście minut. Podczas swych podwodnych wypraw poluje na ryby krewetki kryle i kalmary. Samica pingwina cesarskiego składa jedno jajo i dalszą opiekę nad nim przekazuje samcowi. Samiec ogrzewa je pod brzuchem, między nogami.