Piesiec

Pochodzi on z rodziny psowatych, jest mniejszy i bardziej krępy od lisa, ogólnie jednak bardzo przypomina go sylwetką. Masa jego ciała to około 8 kilogramów. Występują w dwóch odmianach białej i niebieskiej. Osobniki znacznie częściej spotykanej rasy białej latem maja sierść brązową. Jaśniejszym spodem, zima śnieżnobiałą. Pieśce niebieskie Sa latem ciemno niebieskoszare lub ciemno szare, a zima jasno niebieskoszare. Te dwa typy ubarwienia mogą wystąpić u młodych z jednego miotu. Ciemna barwa okazuje się dominująca. Na podstawie tego faktu można wnioskować że biała barwa futra zimowego jest stosunkowo niedawno uzyskanym przystosowaniem do warunków środowiska. Biała forma została wyselekcjonowana przez dobór naturalnych gdyż właściciel tego futra był lepiej maskowany w warunkach śnieżnej zimy. Piesiec potrafi szczekać jak pies. Czasem szczekaniem próbuje odciągnąć człowieka od kryjówki lub od młodych. W czasie polowania wydaje po sobie urywane szczękliwe dźwięki. Występuje w regionach okołobiegunowych.