Niedźwiedź polarny

Prawdziwy król Arktyki. Jest największy z pośród wszystkich niedźwiedzi. Jest bardzo dobrze dostosowany do życia w surowym klimacie. Nie straszny mu mróz i lodowata woda przed którymi chroni go gęsta, gruba, natłuszczone futro. Od innych niedźwiedzi odróżnia go nie tylko kolor, jego łapy mają owłosione poduszki, aby zapewnić mu lepszą przyczepność na lodzie. Niedźwiedź polarny prowadzi życie samotnika. Nietowarzyski i kłótliwy żyje zupełnie sam, z wyjątkiem krótkiego letniego okresu godowego. Wędruje przez lód polując na ryby i inne zwierzęta takie jak fotki. Małe misie polarne nie różnią się zbyt wiele od swoich brunatnych kuzynów. Rozpiera je energia i całymi dniami bawią się w polowanie na mamę albo tarzają się w śniegu i ślizgają. Nigdy nie oddalają się od swojej mamy ucząc się od niej trudnej sztuki polowania. Niedźwiedź polarny jest wszystkożerny ale z braku roślin na co dzień żywi się zazwyczaj mięsem. Siadając w pobliżu przerębli, czeka aż jakaś foka wynurzy się by zaczerpnąć powietrza, między innymi w ten sposób zdobywa pokarm.