Maskonury i pardwy

Otóż maskonury spędzają większość swego życia w kontakcie z otwartym morzem. Podczas pory godowej zbierają się w ogromne kolonie przede wszystkim w islandi, na grenladndi i w Ameryce północnej. Maskonury są wyśmienitymi pływakami i rybakami, a także troskliwymi rodzicami. Kiedy zbliża się pora lęgowa samica i samiec razem wykopują w ziemii długą jamę i wykładają ją morskimi roślinami, piórami i glonami. W przygotowanym miejscu samica składa jedno jajo. Pisklęciem opiekują się oboje rodziców. Na zmiane wyruszają na długie wyprawy i lecą ponad powierzchnią morza. Pardwa zamieszkuje ogromne obszary, rozciągające się od Alaski po Grenlandie i dalej przez północną Europę aż do Syberii. Ciekawą cechą charakterystyczną pardwy jest fakt, że ubarwienie jej piór zmienia się wraz ze zmianą pory roku, chroniąc ptaka przed drapieżnikami. Zimą zupełnie zlewa się ze śniegiem a podczas lata jej pióra przybierają kolor rdzawo-brązowy. Oba ptaki występują głównie w klimacie mroźnym takim jak właśnie Arktyka.