Jeże

W tym dziale opisze bardzo często spotykane zwierzątka jakimi są jeże. Rodzina z rzędu owadożernych, obejmująca ok. 20 gatunków ssaków, występujących w lasach, na stepach, półpustyniach i w górach Europy, Afryki i Azji. J. różnią się liczbą i długością włosów przekształconych w długie, grube igły. Zaniepokojone zwijają się w kłębek i stroszą kolce, chroniąc brzuch. Cechuje je krępa budowa ciała. Mają krótkie kończyny i wydłużony pysk. Osiągają 10-44 cm dł. Prowadzą nocny tryb życia. Są wszystkożerne, ale preferują pokarm zwierzęcy (gł. owady i dżdżownice, rzadziej jaja ptaków gnieżdżących się na ziemi). W Polsce występują 2 podgatunki j. europejskiego, wschodni i zachodni. Zamieszkują lasy liściaste, ogrody i parki. W październiku zapadają w sen zimowy trwający ok. 5 miesięcy. Zimują w gniazdach z suchych liści lub pod ziemią. Samice rodzą 2 razy w roku do 10 młodych. Młode są ślepe i pokryte miękkimi kolcami, które po 5 tygodniach twardnieją. W niewoli żyją do 10 lat. J. uszaty występuje na suchych stepach i półpustyniach południowo-wschodniej części Europy oraz środkowej i zachodniej części Azji, na pd. dochodząc do Indii i Egiptu. Jest mniejszy od j. europejskiego i ma mniejsze małżowiny uszne. Gniazdo zakłada w norach.